2018 BETONART Mimarlık Yaz Okulu 17 Temmuz’da BAŞLIYOR!





2002 yılından beri TÇMB’nin “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun 17'ncisi, 17-27 Temmuz 2018 tarihleri arasında Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü'nde Çimsa'nın ana desteğiyle gerçekleşecek.

Küratörlüğünü Deniz Aslan ve Nursen Gümüşsoy'un
, moderatörlüğünü Tomris Akın, Melike Altınışık, Gürkan Okta, Hakan Tüzün Şengün, Birge Yıldırım, Özlem Kevseroğlu ve Ayşegül Kıdık'ın yapacağı BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun bu yılki teması, “Beton Olmak, Morfogenetik Bir Yaklaşım”.

Küratör Deniz Aslan temayı şu şekilde açıklıyor;

Doğa davranışlarının taklit edilmeksizin izlenmesi,  mimari yapısal çevrenin ortaya çıkışının kaotikliğini açıklar niteliktedir. Bu noktada heykelsi yapılarla katı olanı kırarak, geleneksel kodların sürekliliği ihtimallerini çeşitlendirmek içgüdüsel parametreleri çoğaltmaktadır. Yapıların ve yapılı çevrenin morfogenetik kodlarının arayışı; tarihsel uzam ve sürekliliği bir miras edinerek parçalardan uyumlu bir şekilde tümevarımı içgüdüsel verilerle sağlamaktadır.

Kökensel kodların benzersizliği ile sayısız katmanın buluştuğu ve evrimsel değişimin okunabildiği bir uzay esneyip genişleyebilir. Zamanın herkes ve her şey için eşit akmadığını açıklayan Einstein’ın görelilik kuramıyla da ilişkilendirerek uzay ve zamanın bükülmesine atıfta bulunabileceğimiz, esnek bir yumuşakçanın içine gömülü olduğumuzun kanıtı gibidir her şey. Güneş etrafındaki uzayı büker ve dünya da onun etrafında, gizemli bir güç tarafından çekildiği için değil, eğilen bir uzayda bir doğru üzerinde hızla yol aldığı için döner.

Morfogenesis süreç temelli bir yaklaşımdır. Geleneksel anlamdaki ‘’biçim işlevi izler’’ söyleminin tam tersi ’biçim süreci izler’’ söylemi kullanılmaktadır. Bu anlamda morfogenesiste biçimin nihai bir sonuç olmaktan ziyade dinamik bir sürecin değişken ürünü olduğu belirtilebilir. Mimari biçim ve doğa ortak bir sürecin unsurları olacaklardır.

Morfogenesis’e göre bu değişken süreç içerisinde bir şey bir biçim kazandığı anda yeni bir biçime doğru başkalaşmaya başlar.

Bu noktada biçimin metamorfoza uğrayıp, ne şekilde transform olduğu ve çevresine göre performansının nasıl başkalaştığı sorusu doğmaktadır. Morfogenesis bu soruya cevap arayan alanlardan biridir.

Morfogenesis, tahmin edilebilir bir evren modelinin aksine göreliliği ve olasılıkları göz önünde bulunduran kuantum mekaniğine uygun bir yaklaşım olarak görünür.

10 gün sürecek Yaz Okulu’nda, Kayseri’nin mimarlık örneklerini görmek amacıyla geziler düzenlenecektir.

16 yıldır farklı kentlerde farklı temalarla gerçekleşen Yaz Okulu Türkiye'nin çeşitli yerlerinden mimarlık, iç mimarlık, güzel sanatlar, tasarım ve peyzaj mimarlığı bölümlerinde 3. Sınıfı bitirmiş öğrencileri bir araya getiriyor. 17’incisi, 17-27 Temmuz arasında Abdullah Gül Üniversitesi Kayseri Kampüsünde yapılacak. 27 Temmuz’da yapılacak sergi açılışı ve sertifika töreninin ardından yaz okulu sona erecek.

Betonart Yaz Okulu’nu facebook & twitter 
hesaplarından ve günlük olarak bu blog'tan görseller, yazılar ve röportajlar ile takip edebilirsiniz.



http://www.betonart.com.tr/
 

BETONART odağına beton malzemesini alan ve 3 ayda bir yayınlanan mimarlık ve tasarım dergisidir. Betonun nitelikli ve yenilikçi kullanım örneklerine yer verirken mimari kültür, tasarım, teknoloji ve sanat ile okurlarını buluşturur. BETONART, Türkiye’nin en “nitelikli” mimarlık yayını olma özelliğini 2004’den beri koruyor. Ocak 2012’den itibaren Binat İletişim ve Danışmanlık tarafından yayınlanmaya başlanan dergi, bu tarihten itibaren dijital iletişime de olanak vererek bir yenilenme ve değişim sürecine girdi. 32.sayıdan itibaren bir konuk editör ve onun işlediği bir tema ile yayınlanıyor. BETONART’ın okur kitlesi yapı sektörünün ve tasarım dünyasının tüm paydaşlarından oluşuyor. Betonla yapılan nitelikli tasarımların ön planda tutulduğu dergimizde, okurları iyi uygulama örnekleriyle buluştururken mimarlık kuramı, teknoloji, sanat ve tasarım gibi bu sektörün profesyonellerinin ilgi alanını 360 derece kapsayan bir içerik sunuyoruz.



http://www.tcma.org.tr/


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 49’i entegre, 17’i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 66 kuruluşu temsil etmektedir.

TÇMB, ülkenin kalkınma ve yapılandırılmasında en önemli malzemeyi üreten çimento sektörünün Sivil Toplum Kuruluşu biçiminde örgütlenmiş tek temsilcisidir.
 
Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak Avrupa Çimento Birliği’ne 1972 yılından beri üye olan TÇMB aynı zamanda araştırma geliştirme hizmetlerinden başlayarak, eğitim, uluslararası işbirliği, sertifikasyon, sektörel veri derleme, üniversite, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir.

Avrupa Çimento Birliği'nin (CEMBUREAU) üyesi olan TÇMB, Türk çimento sektörünün uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.


http://www.cimsa.com.tr/tr






Sabancı Holding iştiraki olan ve Türkiye’de sanayinin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Çimsa, 1972 yılında kurulmuştur. Çimsa bugün, Mersin, Eskişehir, Kayseri, Niğde ve Afyonkarahisar’da bulunan 5 entegre fabrikası, Ankara’da bulunan bir öğütme tesisi, Marmara terminali ve Malatya Çimento Paketleme tesisiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Beyaz çimento alanında dünyanın ilk iki markasından biri olan Çimsa, Hamburg (Almanya), Trieste (İtalya), Sevilla ve Alicante (İspanya), Gazimagusa (KKTC), Köstence (Romanya) ve Novorossiysk’de (Rusya) bulunan terminalleriyle uluslararası bir çimento oyuncusudur.Çimsa, pazar odaklı yaklaşımı ve geniş dağıtım ağıyla müşterilerinin ürün ve hizmet ihtiyaçlarını eksiksiz ve zamanında karşılamaktadır. Paydaşlarının güvenilir bir iş ortağı olarak, gelecek nesillere uzanacak yaşam alanları ve altyapıları için gerekli malzemeleri sağlamaktadır.

Çimsa, gri çimentonun yanı sıra ürettiği beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu gibi özel ürünlerle de inovasyon konusunda Türkiye’de çimento ve yapı malzemeleri sektörüne öncülük etmektedir. Tüm paydaşlarına değer yaratan ve karlı büyümeye odaklanan Çimsa, bunu gelecekte de sürdürmeyi hedeflemektedir.


http://www.agu.edu.tr/



2012 yılında “toplumsal fayda” üretmeye odaklanan eğitim ve araştırma yaklaşımıyla yeni bir devlet üniversitesi modeli olarak geliştirilen AGÜ, yeniden işlevlendirilen Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası’nda, birbiri ile iletişim içinde derslikler, atölyeler, laboratuvarlar ile kütüphane ve sosyal alan kullanımlarının yeniden tanımlandığı “açık kampüs” düzeninde yapılanmaktadır. Esneklik ve değiştirilebilirlilik ilkesiyle projelendirilen AGÜ, öğrencileri ve çalışanları için bir kampüs ve kullanım mekanları üretmek kadar, Kayseri ve çevresinde yaşayanları bilim ve sanatla buluşturacak açık bir kampüs oluşturmaktadır. Farklı mimarlar tarafından projelendirilen çok dilli ve çok sesli mekanları, eğitim ve araştırma amaçlı kullanımın yanı sıra, kent ve kentlileri bir araya getirecek sosyal ve kültürel alanları da içeren bir yenilenme sürecindedir.

İlk öğrencilerini 2013’te kabul eden AGÜ, ilk mezunlarını Temmuz 2018’de verecektir. Toplam 121 öğretim elemanı, 771 Lisans, 371 Yüksek Lisans ve doktora öğrencisine sahip AGÜ’de, 19 öğretim elemanı Mimarlık Fakültesi bünyesinde görev yapmaktadır. Fakültenin tek aktif bölümü olan Mimarlık Bölümü’nde halen 107 Lisans, 5 Yüksek Lisans ve 9 doktora öğrencisi mevcuttur. Bunlardan 6 öğrenci YÖK 100-2000 programı bursiyeridir.




Yorumlar