BETONART MİMARLIK YAZ OKULU GÜN # 4 | 20.07.2018


4. gün Betonart Yaz Okulu’nun bu yılki ana sponsoru Çimsa’nın öğrencilere İş Salığı ve Güvenliği sunumuyla başladı. Çimsa Kayseri Fabrikası İş Sağlığı ve Güvenliği Lideri Murat Gürbüz tarafından yapılan sunumda öğrencilere iş güvenliğine uyulmadığı takdirde yaşanan kaza videolarıyla çarpıcı fotoğraflar gösterildi. Sunumda iş kazalarının %98’inin insan hatasından kaynaklandığını belirten Gürbüz; “Türkiye iş kazalarının en çok yaşandığı ülkelerde dünyada üçüncü sırada yer alıyor, Avrupa’da ise bu konuda lider durumdayız.” diyerek iş kazasının Türkiye’de çok fazla olduğuna dikkat çekti. 



İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminin ardından 5 ayrı öğrenci grubu ve moderatörleri AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili İpek Akpınar’a proje sunumlarını yaptılar.



Sunumlar Tomris Akın’ın moderatörlüğündeki grupla birlikte başladı. Doğayla bütünleşecek bir proje tasarlamayı planlayan grup öncelikle üretim yöntemi araştırmalarından bahsetti. Tartıştıkları yöntemlerden birisini seçerek beton bir kayadan kuşların yuva yapacağı, insanların kullanabileceği bir yaşam alanı planladılar. 



İkinci grup, moderatörleri Özlem Kevseroğlu ve Ayşegül Kıdık’la birlikte proje sunumlarını gerçekleştirdiler. “Betonun Kayseri Öyküsü” başlığıyla yapılan sunumda Bostan ve morfogenetik yaklaşımı birleştirdikleri bir proje yarattılar. Kayseri’de mevcut yapıyı inceleyen öğrenciler belli bir formsuzluk içerisinden kalıba girerek vücut buldukları bir proje ürettiklerini dile getirdi. Aynı zamanda canlıların evriminde olduğu gibi betonun da bu süreci geçirdiği bir proje olarak hayata geçirildiğini belirttiler.



Üçüncü grup moderatörleri Hakan Tüzün Şengün’le birlikte “Göz” temasıyla hazırladıkları projelerinin sunumunu gerçekleştirdiler. Betonla karşılaşmayı ışıkla sağlamayı planlayan grup, Göz ile Beton ilişkisi kurdukları bir çalışma hazırlayarak ışık ve gölge ile geometrik şekillerle Bostan alanında insanlar için gerekli olacak gölge alanının sağlanması üzerine çalıştıklarını belirttiler. Çalışmada ayrıca yeşil alanı ortaya çıkarmak, var olan bir patikayı bozmadan kullanım alanları oluşturmayı planladıklarını ifade ettiler. 



Dördüncü grup moderatörleri Gürkan Okta ve Birge Yıldırım’la birlikte “Bağlaç” isimli projelerinin sunumunu gerçekleştirdiler. Tarım faaliyeti olan Bostan bölgesi için hazırlanan çalışmada işlevselliğinden çok insanların etkileneceği bir tasarım planladıklarını belirttiler. Bağlaçların cümleyi bitirmemesinden yola çıkan grup projelerini Betonun akışkanlığına vurgu yapan bir betimlemeyle tanımlıyor. Öğrenciler temalarını işlevi olması gerekmeyen ama insanla buluştuğunda etkilenilen bir tasarım olarak ifade ettiler.



Melike Altınışık moderatörlüğündeki beşinci grup ise “Achrome Scape” projelerinin sunumlarını gerçekleştirdi. 155 parçadan oluşan bir tasarım hazırlayan grup toprakla gökyüzünün belirlediği sınırlar içerisinde çalışma yapıldığı ifade edildi. Ayrıca yeryüzü-gökyüzü ara kesiti oluşturulacağı için pürüzlü ve pürüzsüz yüzeyler bir arada tasarlandı. Doğadan gelen mükemmelliği doğaya geri veren bir görünüm tasarlayan grup kampüs peyzaj alanını gezerek yatay bir tasarım hazırlamaya karar verdiklerini söylediler.










































Yorumlar