BETONART MİMARLIK YAZ OKULU GÜN # 5 | 21.07.2018


Yaz okulunun 5. Günü öğrencilerin uygulama alanındaki faaliyetleriyle geçti. Projelerinin hazırlanmasının ardından uygulamaya geçen öğrenciler öncelikle kalıplarını ve alanlarını hazırlamaya başladılar.
Tomris Akın moderatörlüğünde çalışan öğrenci grubu alandaki ilk günü kalıp hazırlığıyla geçirdi. Projelerinin küçük bir prototipini yapan grup, ahşap kalıbın içerisine diğer grupların hafriyat toprağını doldurarak bir kalıp oluşturmaya başladı.  Toprağa elleriyle istedikleri şekli vererek betonla doldurulmasıyla oluşacak olan yapıdan su akıtılması için de ayrıca bir yalak tasarlandı ve uygulamaya kondu.
Özlem Kevseroğlu ve Ayşegül Kıdık moderatörlüğündeki öğrenci grubu ise kazı yaparak başladı. Topraktaki çalışma alanlarında temel oluşturmak için yapılan kazının ardından temel betonu dökülerek öğrenciler tarafından uygun şekilde yayılması sağlandı. Temel işlemiyle eş zamanlı olarak moderatörler tasarımları için uygun kalıp yönteminin üretilmesi için Kayseri Organize sanayi bölgesinde araştırmaya devam ettiler.
Hakan Tüzün Şengün moderatörlüğündeki grup da öncelikle projelerinin aplikasyonunun yapıp temel kazılması gerekn alanları belirledi ve kazı çalışmalarını başlatan gruplardan biri oldu. Yapılan kazının ardından uygulama alanlarının tasarımına uygun olarak temel betonu döküldü ve öğrenciler tarafından beton alana yayıldı.
Moderatörleri Gürkan Okta ve Birge Yıldırım’la birlikte çalışan öğrenci grubu modelin son haline karar vererek tasarımlarının prototipini hazırladılar. Ardından sahada kazı çalışması yaparak zemine beton döküldü. Peyzaj kararlarının ardından XPS malzemesiyle tasarıma şekil vermeyi planlayan grup, ertesi günün sabahına kadar atölyede CNC makinasıyla kalıplara şekil verdiler.

Melike Altınışık moderatörlüğündeki grup ise bir önceki gece doldurdukları kalıpları açmaya başladılar. Kare şeklinde hazırlanan tasarımlar beyaz çimento ve geçirimli betonla hazırlandı. Gün içerisinde de kalıplara yeniden beton dökme işlemine devam ettiler.












































Yorumlar